Bigos és vodka
Húsvéti finomságok Lengyelországban

Ez a cikk a Borlovagok Magazin X. évfolyam 2025. márciusi lapszámában jelent meg, és ott olvasható végig.
Lengyelországban az egyik legfontosabb és egyben legvidámabb ünnep a húsvét, amit a lengyelek Wielkanocnak, azaz "nagy éjszakának" neveznek.
Érdemes felfedezni az ország különböző régióiban a más és más szokásokat, jelképeket, végigkóstolni a gasztronómiai különlegességeket.
A húsvét előtti utolsó vasárnap, a virágvasárnap Lengyelországban a "pálmavasárnap". Ezen a napon Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek.
A legfontosabbak a mesébe illően szép, a papok által is megszentelt "pálmák", melyek elengedhetetlen elemei a "kotki" és a "bagniątka", azaz a barkák, melyek valójában a fűzfa rügyei és a közhiedelem szerint egy kép mellé vagy az ajtó fölé helyezve, védelmet nyújt vihar és tűz ellen.
A magyar szokásokhoz hasonlóan a lengyelek is festik különböző helyi motívumokkal a tojásokat, amit pisankinak, azaz írásnak neveznek. Ez az elnevezés onnan ered, hogy régen viasszal írták a tojásokra a mintákat.
Húsvétvasárnap másképp szólalnak meg templom harangjai, amelyek Krisztus feltámadását hirdetik. Podhaléban az a hiedelem, hogy ezzel felébreszthetik a Tátrában alvó lovagokat, hogy harcba indulhassanak Lengyelország szabadságáért...

A teljes cikk a nyomtatott Borlovagok Magazinunkban olvasható, amely negyedévenként jelenik meg, és az éves előfizetés díja mindössze 3.000 Ft.
A korábbi lapszámaink is rendelhetők jelképes 300 Ft/db áron. (Ezekből csekély készletünk van.)
Kiadónk elérhetőségeit a kapcsolat oldalon találod meg. Szívesen állunk a rendelkezésedre!
