A magashegy íze
Tatratea-kóstoló

Ez a cikk a Borlovagok Magazin 2025. szeptemberi III. lapszámában jelent meg, és ott olvasható végig.
Aki Szlovákiában jár, gyakran találkozik a jellegzetes üvegformájával és színvilágával megkapó Tatrateával, amelyről rövid időn belül kiderül, hogy nem egy keletről származó "üdítő" italról van szó, hanem egy történelmi hagyományokon alapuló. alkoholos élvezeti cikkről, szeszesitalról.
A Tatratea (Tatranský čaj) olyan teaalapú, gyógynövények felhasználásával készülő likőr, amelyet a késmárki Karloff cég készít a Magas-Tátra hegyeiből származó receptúra alapján.
Jelenleg 16 különböző ízben kapható a népszerű ital, alkoholtartalma széles skálán mozog. De mi is valójában az az ital, ami rövid idő alatt ennyire népszerű lett?
A Tatratea összetevői közül az első a fekete tea, ami valamennyi termékben alapvető. A tealevelek Indiából érkeznek Szlovákiába, és ezt áztatják alkoholban, aminek hatására malátás ízek, teás aromák és sötét szín kerül az italba.
A termékcsalád egyes típusaihoz gyümölcspárlatokat és gyümölcskivonatokat is használnak, azonban ezek minden esetben friss gyümölcsből készült koncentrátumok.
Valamennyi Tatrateában alapvető fontosságú azonban a magashegyekben eredő tiszta forrásvíz, amely képes a természet erejét az italba varázsolni.
A Tatranský čaj receptjét a világ legkisebb magashegyének, a Magas-Tátrának a csúcsai között élő emberek dolgozták ki.
Régi szokás volt közöttük ugyanis, hogy a közéjük érkező vendéget a hideg elleni védekezésül forró teával kínálták, melyet gyógynövényekből készült likőrrel dúsítottak.
Ez a recept képezte a mai ital alapját is...

A teljes cikk a nyomtatott Borlovagok Magazinunkban olvasható, amely negyedévenként jelenik meg, és az éves előfizetés díja mindössze 3.000 Ft.
A korábbi lapszámaink is rendelhetők jelképes 300 Ft/db áron. (Ezekből csekély készletünk van.)
Kiadónk elérhetőségeit a kapcsolat oldalon találod meg. Szívesen állunk a rendelkezésedre!
