Melyik a legegészségesebb bor?

 Borkultúra

Ez a cikk a Borlovagok Magazin X. évfolyam 2025. márciusi lapszámában jelent meg, és ott olvasható végig.

A mértékkel fogyasztott bor előnyeit régóta nem vitatják. Elsőként nézzünk rá, hogy mi a helyzet a habzóborokkal és pezsgőkkel, hiszen ezeknek külön univerzumuk van.

A legfőbb tulajdonságuk a rengeteg szén-dioxid, ami segíti az alkohol felszívódását a szervezetben. Ezért mondják az emberek, hogy "a pezsgő fejbe vág", mert a pezsgők hirtelen és gyorsan bódítanak.

Az észszerűség szerint, amikor valaki pezsgőiváskor megérzi a fejében a bódulatot és azonnal abbahagyja a fogyasztását, akkor ez a nemes ital jó választás. 

A probléma az, hogy a legtöbb ember a pezsgő fogyasztását nem tudja időben abbahagyni.

Nem mindenki számára közismert, hogy a pezsgőben ugyanannyi tápanyag van, mint a fehérborban, és a kalóriák mennyisége is közel azonos mennyiségű.

Az édes borokat magas cukortartalom jellemzi, ami nem kedvez az egészségnek, és jó tudni, hogy a száraz borok kalóriatartalma átlagosan másfélszer alacsonyabb, mint az édes boroké.

Szerencsére azonban olyan borok is vannak, amelyek segítenek az elhízás, a demencia, és a depresszió leküzdésében...

Borlovagok nyomtatott magazin címlap X. évfolyam 2025. március
Borlovagok nyomtatott magazin címlap X. évfolyam 2025. március

A teljes cikk a nyomtatott Borlovagok Magazinunkban olvasható, amely negyedévenként jelenik meg, és az éves előfizetés díja mindössze 3.000 Ft.

A korábbi lapszámaink is rendelhetők jelképes 300 Ft/db áron. (Ezekből csekély készletünk van.)

Kiadónk elérhetőségeit a kapcsolat oldalon találod meg. Szívesen állunk a rendelkezésedre!